torstai 31. tammikuuta 2013

Alkuhäslinkiä

Nyt on hyvä hetki päivittää kuulumisia, kun ensimmäistä kertaa päiviin ei ole hetkeen kiire mihinkään. Laukku on tosin vieläkin purkamatta ja huone kuin räjähdyksen jäljiltä. Nyt on siis tullut vietettyä viikko täällä, ja tuntuu siltä, että tähän ilmastoon ja kieleen alkaa jo pikkuhiljaa tottua. Sää onkin ehkä hieman lämmennyt tänä aikana, tai sitten tähän meri-ilmastoon on tosiaan jo tottunut. Tällä hetkellä lämpötila on noin 4 astetta ja pientä tihkusadetta, niin kuin koko päivän. Yleisesti ottaen täytyy sanoa, että ainakin sinä aikana, kun täällä olen ollut, ei sää ole ollut niin kamala kuin ehkä odottaisi. Ja enää en palele oikestaan ollenkaan. Jotkut britit tai skotit ovat kyllä aivan tunnonttomia, kun hyvin kylminäkin päivinä saattaa nähdä jonkun (yleensä miespuolisen) henkilön shortseissa ja t-paidassa ulkona! Kun minulla on siis samaan aikaan talvitakki päällä... Aurinko on myös mukavasti paistanut ainakin osan aikaa joistain päivistä. Mutta, on tosiaan ihan tavallista, että saman päivän aikana on täydellisen tyyntä ja aurinkoista ja lämmintä sekä kamala myrskytuuli ja vaakatasoista sadetta. Se täällä piristää, että kevät ihan oikeasti on jo tulossa! Linnut laulaa ihan siihen malliin, ja lunta ei ole näkynyt moneen päivään. Ennen kuin tulin tänne, täällä oli ilmeisesti ollut ongelmia lumen kanssa. Sitä oli satanut varmaan vaan muutama sentti, ja kaikki oli kaaoksessa. Se on kyllä jotenkin huvittavaa, että kun sitä lunta kuitenkin joka vuosi vähän tulee (kai??), niin siihen ei ole varauduttu. 
Meri!
Satama (ja jonkun pää heijastumassa bussin ikkunasta :D)!

Löysin sataman kalliista, hassusta pikkumökkikaupunginosasta jotain kotoisaa.
Ehkä siinä tarpeeksi säästä. Paitsi että niin, ehkä se tuuli ( ja myös kaikki yleinen alkustressi ja -häslinki) on jotenkin minuun vaikuttanut, kun olen vähän kipeänä. Mutta nyt, muihin aiheisiin. Sunnuntai oli siis kiireinen päivä, josta suuren osan istuin bussissa. Muutin silloin tänne Hillheadiin ja raahasin laukkuja ja itseäni paikasta toiseen, majoittajani kun asuu toisella puolella kaupunkia. Olin myös vaihtareille järjestetyllä bussiajelulla, jossa esiteltiin vähän paikkoja: kampusta, rantaa ja kaupunkia. Paras tieto tuolla kierroksella oli se, että täällä voi nähdä delfiinejä!!! Ja se on kai ihan yleistäkin. Sitä en todellakaan tiennyt, mutta nyt tiedän minne mennä kun on aikaa... :) Sunnuntai-iltana osallistuin Burns supper -tapahtumaan täällä Hillheadissa. Robert Burns on Skotlannin kansallisrunoilija, jonka kunniaksi syödään Haggista ja sen lisukkeita eli jotain perunamuusia ja lanttumuusia muistuttavia aineita, sekä tanssitaan perinteisiä skotlantilaisia tansseja, joita kutsutaan Ceilidh tansseiksi, ja tietenkin juodaan viskiä! Olen siis jo nyt saanut aimoannoksen Skotlantia ja maistanut Haggista! Sen jälkeen aloinkin vakavasti harkita kasvissyöjäksi ryhtymistä... :D No jos totta puhutaan, niin nämä ajatukset ovat muhineet päässäni jo pitkään, ja Haggis ei todellakaan ollut niin pahaa kuin miltä se kuulostaa. Sitä voisi oikeastaan verrata ihan vaan mausteiseen jauhelihakastikkeeseen (tai mössöön). Se on siis vaan mausteista, ei muuta sanottavaa. Mutta Ceilidh on ihan huippua! Siinä siis soitetaan perinteistä skottimusiikkia viuluineen ym. ja tanssitaan ehkä vähän suomalaisia kansantansseja muistuttavia tansseja. Siis hauskaa ja kuumaa puuhaa! 
Tytöt tanssii! Huono kuva, mutta ehkä siitä näkee vähän liikeratoja ja vaatteita. He siis esittivät meille näitä tansseja ennen kuin itse päästiin kokeilemaan.
Hieno, vanha kirkko kampuksen lähellä. Ikkunan alareunassa yliopiston vaakuna.

Tältä kampuksella näyttää! Ilmeisesti siellä asuu myös ihan normi-ihmisiäkin. Muuten, täälläkin lentelee paljon lokkeja, jotka voi napata ruokaa käsistä jos syö ulkona.

Ensimmäinen viikko täällä on Refreshers´week, jolloin järjestetään paljon kaikenlaista tapahtumaa infoista bileisiin. Yliopiston Student Association eli AUSA on iso järjestäjä, ja kaikki tapahtumat, missä olen tähän asti käynyt ovatkin olleet sen järjestämiä. Suurin osa tapahtumista on vielä ilmaisia, eli niihin kannattaa osallistua! Koko viikon ajan on myös illalla ilmaisia elokuvanäytöksiä keskustassa. Tänäiltana menen niitäkin kokeilemaan ja katsomaan Wreck-it Ralph:ia. Tapahtumissa myös tietenkin tutustuu ihmisiin, mikä on ihan mukavaa. :) Näin alkuun ihmisiin on helppo tutustua, kun kaikki on vielä enemmän tai vähemmän vieraita toisilleen. Olen tähän mennessä tavannut mm. saksalaisia (paljon!), tsekkiläisiä, kanadalaisia, ruotsalaisia, belgialaisia, espanjalaisia ja myös suomalaisia vaihtareita.
Kampusta...
Tänään yliopistolla esiteltiin monia Societyjä. Ja niitähän riittää. On varmaan jokaiselle urheilulajille oma seura: löytyy mm. kendoa, purjehdusta, jonglöörausta ja vaikka mitä. Täältä löytyy myös kaikenlaisia hyväntekeväisyys-, ilmastonmuutos-, kasvissyöjä- ym. seuroja. Ja tietty suunnilleen kaikille aineille oma. Oma seura löytyy myös esim. kazakhstanilaisille, mikä antaa hieman kuvaa soceity:ien todellisesta määrästä. Löytyy myös erilaisia poliittisia ja taiteellisia seuroja sekä Fashion Society! :D Minä kuitenkin kiinnostuin lähinnä International Societystä, joka mm. järjestää myös retkiä ympäri Skotlantia, ja Zoologian Societystä sekä aion mennä kokeilemaan Rock-Gospel-kuoroa! Karsastin ensin sen nimeä, rock ja gospel, hmm.. mutta kunhan se ei mene liian jeesusteluksi niin se voi olla ihan huippuakin. 
Tässä rakennuksessa mulla on luentoja...
Tällä viikolla (valitettavasti) alkoi myös opiskelu. Kurssit alkoivat minulla jo maanantaina. Käyn siis kahta kurssia kerrallaan, kumpikin 7,5op (täällä 15, erilainen systeemi): Animal Behaviour ja Sustainable Resource Management. Molemmista missasin ekat luennot, ja muutenkin oon vähän pihalla näin alkuun kaikesta. Mutta muutaman luennon perusteella ensimmäinen vaikuttaa olevan vähän yksityiskohtaisempi kuin luulin, neurojuttuja ja kaikkea sellasta tylsää. Toinen kurssi taas vaikutti ensin liian helpolta, ekologiset jalanjäljet ja väestönkasvu kun on aika tuttua asiaa jo, mutta sitten tulikin critics-tunti, jossa piti kriittisesti arvioida tieteellistä artikkelia. Juu, en ihan ollut tilanteen tasalla. Opettajan puheesta saa erittäin hyvin selvää, eikä ymmärtämisessä ole ongelmia, mutta ryhmätilanteessa oon kyllä vähän pulassa kun paikalliset puhua pupattaa supernopeesti vaikeesta aiheesta ja parhaimmillaan vielä murteella. Joko minun ryhmässä oli superviisaita ihmisiä, itse olen tyhmä, tai sitten taso on täällä ehkä vähän parempi, ainakin tilastojuttujen ja kriittisen arvioinnin osalta. Tällä kurssilla pitää palauttaa muutama kriittinen arviointi artikkeleista, mikä hiukan pelottaa. Molemmilla kursseilla on myös ilmeisesti jonkinlaiset ryhmätyöt/esitelmät...apua! No, ainut toiveeni on olla aivan totaalisesti nolaamatta itseäni ja päästä läpi näistä kursseista (oppiminen olisi myös ihan mukavaa).

... ja tässä myös! Siinä on myös kappeli, joka on ilmeisesti suosittu vihkimispaikka.
Kursseille ilmottautuminen, opiskelijakortin saaminen ja tällaiset yliopiston käytännön asiat ovat sujuneet varsin vaivattomasti. Minun pitää vaan vielä saada uusi learning agreement allekirjoitettua ja lähetettyä Jyväskylään, koska yksi kurssi päätettiin vasta täällä. Muissa käytännön asioissa minulla on vielä vähän pähkäilemistä, sillä en ole enää varma pankkitilin avaamisesta ja kännykkäliittymästä, mutta eiköhän nekin viimeistään ensiviikolla selviä. Kaikki virkailijat ja muut ketä täällä olen tavannut, ovat yleensä ottaen hyvin mukavia, ystävällisiä ja kohteliaita. Minäkin alan pikkuhiljaa käyttämään sanoja please ja pardon. :)

 

3 kommenttia:

  1. Herraisä mikä kampus! :oooo ja oih skotti-perinteitä! Ihan mieletöntä, höh, mäkin haluan!

    VastaaPoista
  2. Mä veikkaisin et ainakin tilastoasioissa taso voi siellä olla parempi! :-D

    Ps. Aten asia hoidettu ja "meidän" artikkeli on jo kuulemma tarkastettavana! Atte puhu jotain et esim silva fennicassa vois julkasta tollasen :-)

    Tsemppii sinne!

    -Tuuli

    VastaaPoista
  3. No joo! Missä vaan taso on kyllä minua parempi niissä asioissa...
    Aika hienoo se artikkelijuttu!

    Terveisiä jykylään! <3

    VastaaPoista